En tredjedel av kommunerna i förvaltningsområdet gör fel
Debattinlägg i Folkbladet 2023-06-11:
10 av 30 kommuner och regioner som ingår i förvaltningsområdet för det samiska språket går vid sidan om lagen när de deklarerar att de ingår i ett samiskt förvaltningsområde eller i en samisk förvaltningskommun, skriver insändarskribenterna.
Språk- och minoritetslagen (2009:724) behandlar begreppet förvaltningsområden för ett antal minoritetsspråk. Den språkligt korrekta beskrivning som har lagens stöd är för exempelvis Härjedalens kommun att kommunen ingår i förvaltningsområdet för det samiska språket. Det är vad det handlar om och de finns inget lagligt stöd för att använda något annat förledande uttryck.
De förledande uttrycken återfinns alltså hos 10 av 30 kommuner och regioner som ingår i förvaltningsområdet för det samiska språket. Stockholms kommun ingår i förvaltningsområdet för bland annat det samiska språket, och de använder det korrekta uttrycket.
Vid en jämförelse mellan de nordliga länen så framkommer dock påtagliga skillnader från Dalarna till Norrbotten, där Västerbotten utgör ett mellanting. Av åtta kommuner i Jämtlands län ingår formellt sex i förvaltningsområdet för det samiska språket. Samtliga dessa sex kommuner använder de förledande uttrycken på sina webbplatser i beskrivningarna av åtagandet enligt språk- och minoritetslagen.
Vi anser att kommuner ska rätta till utformningen och använda den korrekta benämningen i enlighet med språk- och minoritetslagen.
I Norrbotten är det enbart sex av fjorton kommuner som ingår i förvaltningsområdet för det samiska språket. Samtliga dessa sex kommuner använder det korrekta uttrycket och det är inte någon kommun i Norrbotten som använder de förledande uttrycken. I Norrbotten bor också huvuddelen av landets 20 000–40 000 samer och majoriteten av de renskötande samerna. Vi konstaterar att detta alltså hanteras olika i skilda delar av landet.
Den normala tolkningen av dessa förledande uttryck torde vara att uppfatta det som att det handlar om just en samisk kommun, eller ett samiskt område.
Enligt vår bedömning kan man inte bortse från en bakomliggande tanke att de felaktiga, förledande uttrycken ”samisk förvaltningskommun” respektive ”samiskt förvaltningsområde” aktivt används i ett kulturexpansivt syfte i just det södra fjällområdet.
Vi tolkar detta som att kommunerna i de nordliga delarna av landet, liksom i Stockholm generellt är mer kompetenta att hantera dessa frågor och inte låter sig styras eller förledas in i någon samisk kulturexpansiv yttring i skydd av språk- och minoritetslagen.
Vi anser att språk- och minoritetslagen är felaktigt utformad när lagen stödjer samekultur och samiska språket i områden där samisk kultur och språk är sentida. I synnerhet som lagen samtidigt bortser från de ursprungliga minoriteterna med sina kulturer och språk.
Vi anser att kommuner ska rätta till utformningen och använda den korrekta benämningen i enlighet med språk- och minoritetslagen – det korrekta uttrycket ska användas i alla sammanhang. Kommuner bör principiellt inte stödja kulturexpansiva yttringar för vissa särintressen, och speciellt inte som det är till men för andra, lokala, minoriteter.
P-A Tapper, Jon Wagenius, Olle Larsson och Lars Busk, Härjedalspartiet