Förvaltningsområde för det samiska språket – och inget annat!
Debattinlägg i Tidningen Härjedalen 2023-06-15:
10 av 30 svenska kommuner och regioner som ingår i förvaltningsområdet för det samiska språket förmedlar en förledande beskrivning när de deklarerar att de utgör ”samiskt förvaltningsområde” respektive ”samisk förvaltningskommun”.
Den normala tolkningen av dessa begrepp torde vara att uppfatta den förledande betoningen på samisk -kommun, respektive samiskt -område.
Allt detta utgår från språk- och minoritetslagen (2009:724) som behandlar begreppet förvaltningsområden för några minoritetsspråk. Den korrekta beskrivning som har lagens stöd är alltså att kommunen ”ingår i förvaltningsområdet för det samiska språket”.
Vid en jämförelse mellan de nordliga kommunerna så framkommer påtagliga skillnader från Dalarna till Norrbotten. Även Stockholms kommun ingår i förvaltningsområdet för bland annat samiska språket.
Av åtta kommuner i Jämtlands län ingår sex i förvaltningsområdet för det samiska språket. Samtliga sex använder de förledande begreppen på webbplatserna.
I Norrbotten ingår bara sex av fjorton kommuner i förvaltningsområdet för det samiska språket. Samtliga dessa kommuner använder det korrekta uttrycket. I Norrbotten finns huvuddelen av landets 20 000-40 000 samer och majoriteten av renskötande samer.
Härjedalspartiet konstaterar att detta hanteras olika i skilda delar av landet. Härjedalspartiet tolkar detta som att kommunerna i norr, liksom i Stockholm, generellt är mer kompetenta i dessa frågor.
Enligt vår uppfattning kan inte bortses från möjligheten att de förledande begreppen ”samisk förvaltningskommun” respektive” samiskt förvaltningsområde” kommit att användas i ett särskilt kulturexpansivt syfte just i det södra fjällområdet. Kan det handla om opinionsbildning eller att kompensera historieskrivningen?
Härjedalspartiet anser att språk- och minoritetslagen är felaktigt utformad när lagen oreflekterat stödjer samekultur och samiska språket i områden där dessa är sentida. I synnerhet som lagen samtidigt utesluter ursprungliga minoriteter och deras kulturer och minoritetsspråk. Det är inte acceptabelt att detta diskriminerar och förringar härjedalingens kulturarv och härjedalskan.
Härjedalspartiet anser att Härjedalens kommun ska ändra utformningen och i alla sammanhang använda den korrekta benämningen i enlighet med språk- och minoritetslagen, så länge man omfattas av lagen. Kommuner ska principiellt inte stödja kulturexpansiva yttringar för etniska särintressen.
Härjedalspartiet 2023-06-14
P-A Tapper, ordf
Jon Wagenius, v ordf