Frågor från skolelever
Härjedalspartiet har fått frågor från skolelever om vad partiet tycker inför valet i hållbarhetsfrågor. Här redovisar vi frågor och svar. Hoppas det kan vara till någon ledning för fler personer nu när valet närmar sig!
1. Vad vill ni göra för att förbättra hållbarheten i Härjedalens kommun, både inom kommunens egna verksamheter och inom kommunen som helhet?
Härjedalspartiet tar dessa frågor på stort allvar och vi vill utveckla kunskaper, kompetens och hänsynstagande till miljö- och hållbarhetsfrågorna inom kommunorganisationen för att det ska få största möjliga genomslag. Både direkt inom kommunförvaltningarna, och indirekt genom kommunens agerande inom t ex upphandling och planfrågor. Där måste vi våga tala klartext på ett helt annat vis än vad som görs i dag.
Några exempel:
- Förvaltningen av Sonfjällets nationalpark ska leva upp till intentionen när parken bildades, att bevara ett fjäll fritt från renbete för att bevara det unika lavtäcket som finns.
- Renstängsel som skär som knivar genom fjäll och skogar och hindrar djurs naturliga flytt men som också orsakar död när djur fastnar i stängsel.
- Stora vindkraftsparker hör inte hemma i Härjedalen de tar död på fåglar, insekter och skapar buller och andra olägenheter i närmiljön.
- Regleringsdammar som har förstört närmiljön för de boende i områdena men som av de som bor söderut i landet betraktas som miljövänlig.
- Den stora överexploateringen av Härjedalsfjällen i turismsyfte kan ses som ett problem genom t.ex. byggnationer, resursutnyttjande och resorna hit som har stor negativ påverkan lokalt och globalt.
2. Skulle ni säga ja eller nej till att alla kommunens verksamheter, till exempel skolan (där vi ungdomar lär oss hur man ska bete sig inför framtiden), ska återvinna (glas, plast, metall, papper) och sopsortera (brännbart, kompost)?
Härjedalspartiet säger ja till att lära mera och utveckla metoder för att sänka resursförbrukningen och att minska våra negativa ekologiska avtryck. Jättebra om eleverna i skolorna blir aktivt engagerade i dessa frågor för att lära genom att göra. Skolan ska ha samma sopsortering som vi har i våra hem, plast, kartong, metall, glas, pantflaskor och burkar men även en för matavfall och kompost.
3. Skulle ni säga ja eller nej till att kommunens verksamheter alltid ska undersöka om det finns begagnat eller miljövänligt producerade alternativ vid inköp?
Så länge de administrativa kostnaderna och anskaffningskostnaderna är försvarbara, säger Härjedalspartiet ja till att undersöka möjligheterna att välja miljö- och hållbarhetsmässigt bästa alternativ vid inköp. Detta med hänsyn också till upphandlingslagstiftningen. I den mån det fungerar, även för begagnade alternativ.
4. Skulle ni säga ja eller nej till att ha en policy att majoriteten av mötena i kommunen ska ske på länk för att minska andelen transporter?
Härjedalspartiet har redan våra möten digitalt och säger ja till en sådan policy för kommunen. Det måste dock ske med hänsyn till de olika verksamheternas ibland speciella behov, för att till exempel inte äventyra kvaliteten i skola, vård och omsorg.
5. Hur högt prioriterar ni miljö-och hållbarhetsfrågor, bör alla kommunens beslut tänkas igenom ur ett hållbarhetsperspektiv? (Ja eller nej samt kort motivering)
Härjedalspartiet anser att hänsynen till miljö- och hållbarhetsfrågorna bör ligga till grund för kommunens agerande. Här måste dock kommunen göra bedömningen från beslut till beslut om dessa frågor är relevanta.
6. Vad tänker ni kring de omfattande globala miljöproblemen, den globala uppvärmningen, artdöden, avskogning, utsläpp av miljöfarliga ämnen m.m. Är det avgörande problem eller mindre viktiga frågor? (Kort svar med motivering).
Härjedalspartiet anser att de globala miljöproblemen generellt är viktiga frågor. Dock är det ju sådant som vanligen ligger utanför kommunens möjligheter att påverka, däremot kan vi göra mycket för den lokala miljön! (Se vårt svar på er första fråga).
7. Vilka tre frågor tycker ni är de viktigaste inför valet?
- Trygghet och ett gott liv för kommunens innevånare. Lika rättigheter och skyldigheter för alla oberoende av etnisk tillhörighet eller näringsverksamhet.
- En kommunal ekonomi i balans, kommunen ska i första hand fokusera på kärnverksamheterna skola, vård och omsorg.
- Minska negativ miljöpåverkan och bevara/återställa biologisk mångfald. Kortsiktig exploatering av kommunens resurser måste ses över och ett längre perspektiv måste läggas in.
2022-02-21
För Härjedalspartiet
Berit Lindstedt
Tommy Lindstedt
Olle Larsson