Nätverket för Hållbarhet
Härjedalspartiet har fått frågor från Nätverket för Hållbarhet i Härjedalen. Partienkät kommunval 2022
Vi har bearbetat frågorna i styrelsen och våra svar är inskickade 2022-04-01
Forskningen visar att Sverige bör nå nollutsläpp redan 2035 för att göra sin del av Parisavtalet. Bör kommunen ha uppnått nollutsläpp till år 2035?
Kanske
Kanske möjligt att uppnå med kommunens 10.000 invånare om både plus- och minusposter räknas. Med hänsyn till den expanderande turismindustrin och det uppkomna omvärldsläget kan det vara omöjligt att nå målet i Härjedalens kommun.
Vi behöver lära oss mera om mätmetoder och vad som inkluderas i balansräkningarna. Vi behöver också ha en genomarbetad konsekvensanalys så vi vet bättre hur olika förändringsfaktorer påverkar samhället och befolkningen.
Över 30 kommuner har redan antagit en koldioxidbudget. Anser ni att Härjedalen (utöver Jämtland) ska anta en vetenskapligt baserad koldioxidbudget som följs upp årligen?
Nej
Om nej/kanske, utveckla gärna ert svar:
Kommunen ska fokusera på sina kärnverksamheter och anlita extern expertis vid behov, för att minska kommunorganisationen. “Kanske”, om statliga medel avsätts. Vi behöver dock lära oss mera vad det innebär – se föregående svar.
Anser ni att kommunen ska verka för att minska personbilstrafiken inom kommunen?
Ja
Om ja, med vilka åtgärder?
Kommunen har redan i hög utsträckning sina möten digitalt, vilket Härjedalspartiet fortsatt uppmuntrar. Det måste dock ske med hänsyn till de olika verksamheternas ibland speciella behov, för att till exempel inte äventyra kvaliteten i skola, vård och omsorg.
Öka takten i utbyggnad av snabbt bredband till alla fastigheter i hela kommunen. Det ökar möjligheterna till t.ex. digitala möten, arbete och studier på distans samt företagande i glesbygden.
Förbättra infrastrukturen – kollektivtrafik, Inlandsbanan rustas för persontrafik och godstransporter.
Mobila enheter för t.ex. mammografi och bilbesiktning minskar behovet av privat resande.
Vill ert parti se avgiftsreduktioner inom kollektivtrafiken?
Kanske
Om en genomarbetad kalkyl kan motivera det ur ekonomisk, miljö- och resurssynvinkel så kan det vara en bra lösning för fler än studerande ungdomar och pensionärer.
Vill ni ta bort tjänsteresor med flyg inom den kommunala organisationen?
Nej
Beror på längden på resorna, tidsvinsten och möjligheten att resa med tåg på aktuell sträcka. Vi ser gärna ett adaptivt underlag för att kontinuerligt mäta resursförbrukning och miljöpåverkan för att successivt ta beslut om avvägningen hur mycket flyg kan motiveras.
Vill ni ta bort kommunens subventioner av den lokala flygplatsen? (i förekommande fall)
Nej
Flygplatsen har mycket stor strategisk betydelse för vår kommunala beredskap, exempelvis genom brandbekämpning och ambulansflyg. Möjligheten till snabba affärsresor är av vikt för det lokala näringslivet och för att få hit statliga myndigheter. Kommunen bör undersöka möjligheten till beredskapsflygplats i Sveg.
Se även svar på föregående fråga.
Ska kommunen ställa krav på klimatneutralitet vid markanvisningar och exploateringsavtal?
Ja
Utveckla gärna ert svar:
Kortsiktig exploatering ska ses över, vi behöver ha en långsiktigt hållbar förvaltning av kommunens resurser och naturtillgångar. Kommunen bör dessutom ställa ytterligare krav ur flera aspekter vad fortsatt exploatering innebär för kommunen och de lokala bygderna i form av långsiktig strukturförändring, social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet.
Ska kommunen främja byggande av hus i trä (istället för betong) och produkter som foamglas i samband med markanvisningar och exploateringsavtal?
Ja
Utveckla gärna ert svar:
Ja, det är naturligtvis en bra anpassning till såväl miljö- och resursaspekter som den lokala kulturtraditionen. Det finns konstruktioner med låg miljöpåverkan, där endast råmaterial i form av trä ingår. ( www.3-visjon.no )
Ska kommunen investera i elförsörjning och fjärrvärme som är utsläppsfria (vind, solvärme, bergvärme, spillvärme mm)?
Nej
Kommunen ska fokusera på sina kärnverksamheter, kompetens för affärsverksamhet kan saknas inom kommunala förvaltningen.
Storskalig vindkraft hör inte hemma hos oss i Härjedalen, den skapar buller och andra olägenheter i närmiljön och påverkar flora och fauna negativt.
Vi ser positivt på solceller för el, solpaneler och bergvärme för uppvärmning.
Det kan vara svårt att få ekonomi och funktion på fjärrvärme i en glesbygdskommun som vår.
Vi anser att det bör forskas mera på hållbara energilösningar. Elanvändningen i samhället i stort bör dessutom sänkas. Systemet med mycket hög elanvändning i delar av landet, och produktion i andra delar, är sårbart på många sätt.
Ska kommunen satsa mer på att restaurera våtmarker?
Nej
Bedömningsvis är inte våtmarker det största naturvårdsunderskottet i Härjedalen, utan det finns större anledning att arbeta för mer av exempelvis naturliga gräsmarker.
Ska kommunen ställa hållbarhetskrav i all upphandling och inköp av livsmedel, varor och tjänster?
Ja
Om ja, vilka krav?
Ja, i princip. Dock måste dessa krav vägas mot ekonomiska realiteter. Så länge de administrativa kostnaderna och anskaffningskostnaderna är försvarbara, bör kommunen undersöka möjligheterna att välja miljö- och hållbarhetsmässigt bästa alternativ vid inköp. Det innebär antagligen att kraven inte kan tillfredsställas på kort sikt i alla sektorer, utan en omläggning måste ske över tid och eventuellt i samverkan med omkringliggande kommuner.
Anser ni att kommunen ska verka för utökade möjligheter för invånarna att själva (enskilt eller i föreningar) odla sina livsmedel?
Ja
Om ja, hur?
Vi vill skapa större livsutrymme och förbättra möjligheterna för våra ursprungliga fjällnäringar; jordbruk, skogsbruk, boskapsskötsel, jakt och fiske. Dessa näringar ska ges goda förutsättningar för att utvecklas, både ekonomiskt och kulturellt.
Det traditionella fäbodbruket och bondekulturen ska gynnas
Markerna som staten under tvång köpt från fjällbönder ska förvaltas av de människor som lever och verkar inom området, oberoende av etnisk tillhörighet.
Ägare till tidigare arrendegårdar på statlig mark ska kunna köpa till mark kring gårdarna.
Statliga marker ska upplåtas för fritt mul- och klövbete för bofasta.
Utmarksbetet inventeras för uppskattning av resursernas värde och möjligheter.
Tidigare hävdade marker ska tillåtas att återupptas i bruk.
Egen och lokal livsmedelsproduktion bör beaktas i fastighetsbildning och samhällsplanering. Kommunen bör verka för att skifta ut lämpliga självförsörjningsfastigheter av den statliga marken i Härjedalen i syfta att stödja denna utveckling. Det bör kompletteras med en bo-och-bruka-plikt för att förhindra oönskad exploatering.
Vill ni säkerställa att kommunens placeringar av kapital är klimatneutrala?
Nej
Vi behöver dock lära oss mera om detta och vad som kan vara relevant och rimligt för en liten kommun som Härjedalen.
Bör kommunen ge återvinningscentralerna i uppdrag att främja att saker och byggmaterial kan återanvändas/cirkulera?
Ja
Det finns redan i kommunen.
Ska kommunen verka för förbättrad cykelinfrastruktur?
Kanske
Det är långa avstånd och glest befolkat utanför våra tätorter. Ekonomin medger inte kommunala satsningar på cykelvägar, men kommunen bör stödja marknadsbaserade cykelvägar, särskilt inom turistdestinationerna.
Framförallt inom tätbebyggda områden, men även i övrigt ska vi bevaka trafikverkets tillrättaläggning och hänsynstaganden till cykeltrafikanter.
Vilka tre eller fyra klimatomställningsfrågor har ert parti drivit mest aktivt under innevarande mandatperiod?
1. Vi vill förbättra situationen för pollinerare och den biologiska mångfalden.
2. Inventering av naturbetesresurser för att öka biologisk mångfald och producera förnämliga kött- och mejeriprodukter.
3. Vi ifrågasätter regelbundet förvaltningen av Sonfjällets nationalpark. Intentionen när parken bildades var att bevara ett fjäll fritt från renbete, för att bevara det unika lavtäcket som finns.
4. Insatser för att främja de naturliga gräsmarkerna i kommunen, ökad uppmärksamhet och främjande av det naturliga betet i skog och fjäll.
Vilka tre eller fyra klimatomställningsfrågor ska ert parti lägga fokus på under kommande mandat period?
Miljö och natur är viktiga frågor för oss i Härjedalspartiet. Vi anser att hänsynen till miljö- och hållbarhetsfrågorna bör ligga till grund för kommunens agerande för att minska negativ miljöpåverkan och bevara/återställa biologisk mångfald.
1. Vi vill inrätta ett miljöråd inom ramen för kommunens politiska råd. Detta ska vara ett organ för samråd och ömsesidig information mellan kommunen och företrädare för miljö- natur- och klimatfrågor.
2. Så länge de administrativa kostnaderna och anskaffningskostnaderna är försvarbara, bör kommunen undersöka möjligheterna att välja miljö- och hållbarhetsmässigt bästa alternativ vid inköp.
3. Minska negativ miljöpåverkan och bevara/återställa biologisk mångfald. Kortsiktig exploatering av kommunens resurser måste ses över och ett längre perspektiv måste läggas in.
4. Förbättra och säkerställa ekonomiskt och miljömässigt hållbara transporter till och från kommunen, inte minst för att bidra till och möjliggöra för turistnäringens framtid i Härjedalen.