Förslag till del av rikspolitiskt program inom de så kallade renbetesområdena i Norrlands inland
Motion till Sverigedemokraterna
11 februari 2008
I Sverige ska alla medborgare ha samma rättigheter och möjligheter. För att nå dit måste politiken förändras radikalt.
Lika rättigheter för alla
Samer började med renskötsel i Sverige under 1600-talet. Befolkningen i Norrlands inland hade då bedrivit boskapsskötsel och jordbruk, kombinerat med jakt och fiske, i tusentals år.
Medborgare som inte bedriver rennäring behandlas som andra klassens medborgare och har sämre rättigheter till nyttjande av marken, så som jakt, fiske, virke och ved, än grannen som har renskötselrätt. Renskötselrätten medger exklusiva rättigheter som andra medborgare och yrkesgrupper inte åtnjuter.
Att ge statusen ursprungsbefolkning till en etnisk grupp, där andra folkgrupper har bott under längre tid, är odemokratiskt och bidrar till att avfolka de så kallade renbetesområdena i Norrlands inland, som utgör en tredjedel av Sveriges yta, från annat än renägare och gör det svårt för andra näringar att utvecklas. Renägarna utgör 10 procent av Sveriges samer, resterande 90 procent av de som har sin kulturella identitet som samer lever under samma villkor som den övriga befolkningen.
- Behandla alla medborgare som bor i renbetesområdena lika.
- Alla medborgare som bor i renbetesområdena ska ha lika rättigheter till boende, nyttjande av marker, jakt, fiske, virke och ved där de bor.
Skapa Fjälldelegationer till nytta för alla
Rennäringsdelegationerna, som är instanser inom länsstyrelserna, fattar beslut om markanvändning, jakt, fiske med mera på statens marker i de så kallade renbetesområdena i Norrlands inland.
Rennäringsdelegationernas ledamöter är politiker och renägare. De sistnämnda är den enda näring som har egen representation. Andra yrkeskategorier och medborgare anses representeras av de folkvalda politikerna – som även representerar renägarna. Resultatet blir att renägarna, genom sin representation via både sig själva och via sina politiker, dikterar villkoren för besluten som fattas i rennäringsdelegationerna och därmed för alla som bor i de så kallade renbetesområdena i Norrlands inland.
Rennäringsdelegationerna har under de senaste 50 åren sagt nej till de flesta som ansökt om att köpa tomter i Norrlands inland samt till utveckling och etablering av företag. Dessa nej resulterar i att inlandet avfolkas. Ledamöterna i den nya delegationen ska utökas med representanter från byalag och företrädare för näringslivet.
- De nya fjälldelegationerna ska vara demokratiska instanser som representerar alla boende och näringar i de så kallade renbetesområdena i Norrlands inland.
Skapa Fjällfonden till nytta för alla
Samefonden får pengar från jakt, fiske, arrendeavgifter och vattendomar i Norrlands inland. Samefonden förvaltas av Kammarkollegiet. Fondens styrelse, som fattar beslut om utdelning, har samma princip för ledamotstillsättning som rennäringsdelegationerna. Utdelning av medel från Samefonden gagnar endast samiska ändamål.
De nya fjällfonderna ska förvalta samma medel som Samefonden men på ett mer demokratiskt sätt bevilja medel till alla som bor i de så kallade renbetesområdena i Norrlands inland, oavsett etnisk identitet och näringsverksamhet. Ledamöterna i den nya fjälldelegationen ska utökas med representanter från byalag och företrädare för näringslivet.
- De nya fjällfonderna ska, på ett demokratiskt sätt, förvalta och dela ut medel till alla som bor i de så kallade renbetesområdena i Norrlands inland, oavsett etnisk identitet och näring.
Lika boendeformer och marknyttjande för alla
De finns många olika typer av bostadskontrakt mellan staten och privatpersoner som bor i de så kallade renbetesområdena i Norrlands inland. Detta system med olika kontrakt, som ger mer eller mindre fördelaktiga villkor, är odemokratiskt och förlegat.
Renägare har gratis upplåtelse av bostad på livstid och exklusiva rättigheter till mark, jakt, fiske, virke och ved. Sådana fördelar tillfaller ingen annan. Detta innebär att de som har renskötselrätt i Sverige, men är bosatta i exempelvis Norge, har större rättigheter i de så kallade renbetesområdena i Norrlands inland än de som bor i området.
- Alla som bor i de så kallade renbetesområdena i Norrlands inland ska ha samma rättigheter till markerna, jakt, fiske, ved och virke samt samma typ av upplåtelse för boende och annat i området.
Skydda miljön även i Norrlands inland
Rennäring, i den omfattning den bedrivs idag, är katastrofal för miljön. Lav är basföda för renen. Fjällkedjans lav är avbetade. Lav har en föryngringstid på 30-50 år, om marken lämnas orörd. Mark där rennäring bedrivs trampas och betas ständigt av stora hjordar och undervegetationen ges ingen möjlighet till återväxt.
Renstängsel längs stora delar av den svenska fjällkedjan utgör ett hinder för djurs vandringar och är en dödsfälla för de djur som fastnar i stängslen. Renstängsel begränsar den fria rörligheten för människor som vistas i naturen.
- Antal renar ska minska för att rädda fjällvärldens markvegetation.
- Renstängslen ska tas bort för att öka rörligheten för människor och djur i fjällvärlden.
Avveckla Sametinget
Det är inte rimligt, i en modern demokrati, att en statlig myndighet, som finansieras av skattemedel, bevakar rättigheter och arbetar med frågor som rör en grupp som hävdar sina rättigheter utifrån sin etniska identitet medan samhället i övrigt hävdar lika rättigheter för alla.
Sametinget administrerar och rapporterar egna sakuppgifter, till exempel statistik och olika kvoter. Det resulterar i en partsinlaga som sedan nyttas av andra myndigheter som fakta.
- Avskaffa sametinget och överför dess uppdrag till andra (befintliga) myndigheter.
Olle Larsson, SD Härjedalen
Kommentarer
Förslag till del av rikspolitiskt program inom de så kallade renbetesområdena i Norrlands inland — Inga kommentarer
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>